Zaman nedir ? Zaman nasıl ortaya çıktı ?

ZAMAN NEDİR? – Olmaz Öyle Saçma Bilim – Erkcan Özcan

YouTube player

Geçmişten bu güne gerek filozoflarının gerek bilim insanlarının tabiri caizse beynini yakan bir soru: Zaman nedir, nasıl ortaya çıkmıştır ?

Eskiden bildiğimizi zannettiğimiz anlamıyla dahi zaman hakkında hiç bir şey bilemiyorken, Einstein‘ın ileri sürdüğü “uzay zaman dokusu” kavramı kafaları iyice karıştıracak türden. Çünkü bu anlayışta, uzay zaman dokusu; eğilen, bükülen, sündürülen bir kavram. Uzayda pek çok “zaman bükücü” nesne var. Einstein’a göre, büyük kütleler uzay zaman dokusunu büker ve bu olayın sonucunda “yer çekimi” denen olay ortaya çıkar. Zaman böyle eğilip bükülebilen bir şey olduğu için, görelidir. Zamanın göreli olması demek, evrende mutlak bir zaman kavram ve ölçütünün olmadığı, şeylere ve durumlara göre, bize göre eş zamanlı farklı zamanların olabilmesi demektir. Eş zamanlı farklı zaman kavramı bile kafa karıştırmak için yeterli bir kavram.

Yani bu şu demek oluyor: Senin saatin günlerden bu gün filan saati gösterirken, uzayın x noktasındaki veya ve belki farklı bir boyutta olan bir başkasının saati, günlerken bambaşka bir gün ve saati gösteriyor olabilir. Bu sebeple aynı evren içinde, zamanda ileri hareket yani zaman yolculuğu teorik olarak mümkündür. Bu teori, test edildi ve hız ile zaman arasında Einstein’ın ileri sürdüğü denklemlerin doğru olduğu kanıtlandı. Yeterince hızlandıkça zaman daha yavaş akmaya başlar ve hadi olmaz ya, olur da ışık hızına erişirsen zaman durur. Bu demektir ki, yeterince hızlı bir uzay aracına binip dünyadan havalansak, sonra bir hayli yüksek, çok çok çok yüksek hızlarda 5 – 10 sene seyahat etsek zaman bizim için dünyada bıraktıklarımıza göre daha yavaş ilerleyecektir. Yolculuğumuz bitip geri döndüğümüzde, mesela biz 10 yıl yolculuk etmişsek, dünyada bıraktıklarımız 20 yıl yaşamış olacaklar. Böylece biz, zamanda 10 yıl ileri gitmiş olacağız.

“Olmaz öyle saçma şey” demeyin. Çünkü bu oldu ve ispatlandı. Ciddi hızlara erişen bir uçağın içindeki atom saatinin, yerde bekleyen eş değer atom saatine göre çok çok küçük miktarlarda da olsa daha yavaş ilerlediği deneysel olarak kanıtlandı.

Göreceğiniz üzere, eski bilgilerimizle bizim için “akıp giden” bir şey olan zaman, başkasına başka hızlarla akıyormuş. Bilim bunu kanıtladı. Bu deney, zamanı durdurmanın dahi teorik olarak mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Flu TV kanalı bu videoda, Erkcan Özcan ile zaman kavramının yeterince kavranamayan yönlerini konuşuyor.