Kimse para verip TV izlemez deniyordu. Netflix nasıl başardı ?

NETFLIX’in Müthiş Başarı Hikayesi! – Nasıl Bu Kadar Büyüdüler?

YouTube player

Şimdilerde aynı şey, haber içeriği sunan haber siteleri ve benzeri bloglar için söyleniyor. Hatta aynısı, ücretli hale gelmek isteyen Youtube kanalları için söyleniyor.

Ana fikir şu: Bedavası bolca bulunan bir şey için kimse ödeme yapmaz !

Aslında fevkalade mantıklı bir argüman. Fakat sapla samanı denk gören bir argüman. Senin ücretsiz bulduğunun kalitesi ile ücretle erişebileceğinin kalitesi elbette aynı olmayacaktır. Yani, Netflix gibi, abonelik satan haber sitelerinin veya Youtube kanallarının ücretli olarak sundukları içerik asla “bedavası bolca bulunan” içerikler olamaz. Zaten öyle olsa, bu argüman çalışır ve yardım, destek gibi sosyal katkı durumu hariç kimse ücret ödemez.

Burada belki de asıl sorun ücreti hak edecek içeriği üretebilecek imkanlara sahip olmak.

Eğer sen Netflix isen o yüzlerce filmi çekebilmek, daha binlercesinin de yayın hakkını satın almak…

Yok bir haber sitesi isen, özel haberleri yakalayabilecek, başka yerde emsali olmayan haberlere imza atabilecek deneyimli muhabirler ve ekipmanlar bulundurmak…

Bir Youtube kanalı isen, başka yerde dengi olmayan kalitede içerik üretebilmek….

İşte bunlar hep bir maliyet ve güç gerektiriyor.

Netflix şu anda sektörünün lideri ama halen daha kar edebilen bir girişim değil. Arkasında devasa fonlar ve risk sermayesi olduğu için bu güne kadar dayanabildi. Netflix’in önünde bir eşik var. Klasik TV yayını yerine bu tarz kanallara ödeme yapmanın haneler için doğal ve standart görüldüğü bir yaşam biçimi… Bu ortaya çıktığında Netflix fevkalade karşı bir işletme olabilecektir.

Veya…

Netflix zaten kar etmek amacıyla kurulmamıştır !