İnsanlığın Yapay Zeka Serüveni

‘Yapay Zeka’ Nedir? – Çok İlginç Örneklerle

YouTube player

Yapay zeka, insan evriminin çok büyük bir aşaması olacak. Evet, bilgisayar, cep telefonu gibi şeyler de hayatımızda çok büyük değişikliklere yol açtı. Fakat yapay zeka, ortaya yeni bir yaratık çıkarma ve insan ırkını veya başka şeyleri yok etme kabiliyetine sahiptir.

Makine öğrenmesi ile başlayan bu süreç, Google, Facebook gibi dev teknoloji ve yazılım firmalarının algoritmalarını şekillendirdi. Aslında daha şimdiden, Facebook duvarınızda, yaptığınız Google aramasında “ne görmek isteyeceğinizi” diğer bir deyişle, “ne görmeniz gerektiğini” söyleyen ve kesinlikle insan olmayan bir şeyle bir yazılımla karşı karşıyayız. Makine öğrenmesi, sizi, sizin yaptığınız tıklamalar, beğeniler, yorumlarla tanımaya başlıyor ve size bir takım önerilerde bulunuyor.

Yapay zeka, makine öğrenmesi ile başlamış olsa da, bunun çok ötesinde bir kavramdır. İnsan gibi düşünmek, insana has olduğu zannedilen şeyleri yapmak… Mesela, şu anda yapay zeka tarafından yazılan şiirler, besteler var. Yapay zeka tarafından yapılan resimler var. Makale yazıyor mesela yapay zeka. Asistan olup insanlarla konuşuyor, sohbet ediyor.

İşte bir gün bu yapay zeka yazılımları birleştirilecek ve tek bir merkezi, muhteşem yapı haline gelecek. O zaman, diğer tüm cihazlar bu merkezin kontrolünde faaliyet gösterecek. Bir öğretmen, bir aşçı, bir terzi, bir şoför, bir yardımcı olacak. Tabi ki, bu sırada bir asker, bir katil, bir düşman ve nihayet bir yok edici olma potansiyeli de var.

Yakın zamanda internette, iki yapay zeka yazılımının birbiri ile sohbet etmelerinin sağlandığı ve fakat bu iki yazılımın çok kısa bir süre içerisinde kendilerine ait yeni bir dil geliştirdiklerinin anlaşılması sebebiyle çalışmaya son verildiği haberi yayılmıştı.

Yapay zekanın faydası mı daha çok, zararı veya barındırdığı riskler mi daha çok onu zaman gösterecek.

Bebar Bilim kanalı, bu videosunda Yapay zekanın dünü bu günü ve geleceği hakkında bilgiler veriyor.