İnsanlarda aldatma evrimsel mi ?

İnsanlar Tek Eşli midir, Çok Eşli mi?

YouTube player

Kimisi için “madem aldatacağım, en azından bilimsel bir gerekçem olsun” modunda incelenen bu konu aslında insanın diğer canlılar gibi bir canlı olduğunun ve diğer tüm canlılarla aynı şartlar altında evrimleştiğinin bir göstergesi. Ayrıca bu bizim yani insanların özel ve seçilmiş bir tür olmadığımızın da bir kanıtı.

Videoda anlatılan hususların yanı sıra, insan türünde erkeklerin çok eşliliğe kadınlara nazaran daha yatkın olduğu, erkeklerin evrimsel olarak mümkün oldukça çok sayıda diş ile birleşerek genlerini aktarma amacını güttüğü, dişilerin ise tek eşliliğe yatkın olduğu bunun sebebinin de yavrunun güvenliği ve bakımı amacını taşıdığı farklı araştırmalar sonucunda iddia edilmiştir.

Zaten, kültürel olarak ekseriyetle dini sebeplerle çok eşliliğe cevaz verilen toplumlarda bu iznin kadına değil de erkeğe veriliyor olması bunun ayrı bir göstergesi.

Evrimsel açıdan bakıldığında ortada bir aile değil, sürü vardır. Aileyi kuran erkek de sürü lideridir. Ailenin sürü olarak görülmesini yadırgamayın. Evrim, çok çok çok uzun yıllara sari bir süreçtir ve sizin zamanın küçük bir bölümünde yarattığınız kültürel yaklaşım ve kabuller evrimi hiç ama hiç ırgalamaz. Mesela, delikanlı ve genç kızların ergenlik dönemlerinde asi olmalarının sebebi, hayatın doğası gibi lirik bir mesele değil, evrimin ve sürü halinde yaşayan memeli canlı türlerinin doğasıdır. Sürüye dahil bireyler yetişkinlik yani üreme çağına geldiklerinde sürüyü terk etmelerinin kolaylaşması için genleri onları adeta bir “yaratık” haline getirir. Vücutları bütün hormonların savaş alanı haline gelir. Bu evrimsel dayatma sizin kültürel kabullerinizle engellenemez.

İşte çok eşlilik ve aldatma konusu da aynı böyledir. Sizin inançlarınız sebebiyle bir şeyleri haram veya helal ilan etmeniz, canlı vücudundaki biyolojik ve kimyasal aktiviteleri asla etkilemez ve onlar milyonlarca yıldır süregelen deneyimler ve seçilimleri takip ederler. Unutmayın, din, kültür ve hatta insan yokken sürü halinde yaşayan memeli canlılar ve evrim vardı.

Biz, yüzmilyonlarca yıllık bir seçilimin sonuçlarını yaşıyoruz. İşte hepsi bu.

Video hakkında yapılan bazı ilginç yorumlar:

Eşim olmadığı için bölünerek çoğalıyorum

Evrim Ağacı: İnsanlar ne tek eşlidir ne çok eşli.
Ben: O zaman ben insanım. Çünkü hiç eşliyim.

Şimdi kıza gidip ben cinsel olarak çok eşliyim ama sosyal olarak eşim sensin dersek sürdürülebilir bir ilişkimiz mi olur?

Çok eşliyiz deseydin şeriatçılar gördünmü bak böyle yaşamamız lazım falan derdi. Ula , sen çok eşliysen kadın da çok eşli. Anca kendini uzvunu düşün.

Cinsel olarak tek eşli, sosyal olarak çok eşliymişiz. Kazlar adamdır. Kazları sevin

Kizlar aslan gibi erkek aramayı bırakıp, kaz gibi erkek aramaya başlasalar daha iyi olur

herkes bu videoyu kulaklık takmadan rahat rahat izleyince bu ülke gelişecek!

“Kaz kafalı” sözünün nereden geldiği konusunda bir aydınlanma yaşadım, ne ararken ne buldum oldu biraz. Birine iltifat için söylenecek bir değişi hakaret etmek amacıyla kullanmışlar meğer. Hayatta her kese kaz kafalı bir eş nasiptir umarım. içimdeki volkanik kıskançlığın dışa vurumu gibi, ben ölünce yok öyle arkamdan eğlenceli hayat. Ben zaten eşim giderse yaşayamam diyenim, ben gidince de o eğlenmesin bir zahmet. Arkamdan yasımı tutsun, sabretsin o da ölecek nihayetinde… Ay ne fenayım

Millet daha bir sevgili bulamıyo çok eşli olsak nolcak

İnsanlar üremesede olur dünya nüfusu olmuş 8 milyar daha ne üreyecekler. Sırf kendimiz için diğer canlılara zarar veriyoruz

Yorumları okuduktan sonra aldatılmamak için kesinlikle bir non-teistle evlenmemem gerektiğine karar verdim hatta bir kaz ile evlenmeyi düşünüyorum tşkler saygılar.

Tek eşliyken bile milyarları bulduk, doğanın ırzına geçtik. Bırak tek eşli kalalım; hatta topluca yeryüzünden silinsek de tabiat virüsünden kurtulsa..

Yanlış hatırlamıyorsam David Eagleman’ın Incognito kitabında, kişideki Vasopresin ve Oksitosin hormonları arasındaki oranın çok eşli ya da tek eşli olmasını etkilediği konusunda bir açıklama vardı. Yani kişinin çok / tek eşli olöasını hormon değerleri belirliyor diyordu. Bu konuda güncel bir bilgi yok mudur?

İnsan olmak nedir? Bence düşünebilmektir. Çok eşli olunduğunda hayvanlar farklı bir toplum olarak bunu yadırgamıyor olabilir kendi içlerinde ama insanlar farklı bir toplum olarak bunu yadırgıyorsa çok eşlilik aldatmaktır. Bir şempanze gibi davranmak neden? Hepimiz farklı türleriz sonuçta hepimiz ayrı hayatlar yaşıyoruz. Hayvanlara göre beynimiz daha gelişmişse hayvan gibi davranmak neden olsun?