İnsanlar Neden İntihar Eder ?

İnsanlar Neden İntihar Ediyor? İntihar Düşüncelerini ve Girişimlerini Nasıl Önleyebiliriz?

YouTube player

İnsanları intihara götüren sebepler nelerdir ve bu tarz düşünceleri olan kişilere nasıl yardım edilebilir ?

Video Hakkında En Çok Beğenilen Yorumlar

Eğer bir insan sağlıklı kararlar verebilecek durumdaysa ve tamamen kendi kararıysa intihar önlenmesi gereken bir şey değildir. Hatta desteklenmelidir. Bu nedenle gerekli önlemlerin ve fırsatçılığın engellemesi dahilinde ötenazinin yasallaştırılmasını hatta ötenazi için devlet kurumları açılması gerektiğini düşünüyorum. Ücretsiz veya sigorta dahilinde bir hizmet olması gerektiğinin kanaatindeyim.

Tam da neden önlemeliyiz diye paragraflar dizmek üzereyken en azından bu konuda hemfikir olduğum insanları görmek niyeyse beni iyi hissettirdi. İntiharı bir acizlik veya bazı kimseler gibi ahlak dışı bulmuyorum. Kimse siz iki adım sağa attığınız için sizi tebrik etmediği için iki adım sağa atmayan/atamayan insanların ”aciz” olmasına veya intiharı seçmesine laf ediyorsunuz. Bu bana çok ilginç geliyor. Peki ya iki adım sola atanlar? İki adım geri atanlar? Ve adım atmayanlar? Sizin geçtiğiniz yollardan geçmek istemeyen insanlara neden böyle bakıyorsunuz? Kendi yaptığınız iki adım sağa atma eylemini bir şey sanmanızın nedeni nedir?

Yaşamın ölümden daha değerli olduğunu ortaya koyan mantıklı bir açıklma dahi yapamazken hayata bu kadar bağlı olmak bana cahilce geliyor.

İntihar başkaldırıdır, der Camus. Ama burada iki farklı nokta var. Depresif nedenle intihar ile anlam arayışı nedeniyle intihar farklı şeyler. Depresifse önlenmeli çünkü soruna çözüm bulunabilir. Felsefi intihar ise bir tercihtir. Özellikle İskandinav ülkelerde yaygındır. Buna karışmak çok doğru değil. Çünkü kişinin seçimine saygı duymak gerek.
Bence anlam arayışı nedeniyle intihar yanlıştır. Çünkü hayata bir anlam aramak beynin kategorik düşünme sisteminden kaynaklı bir hatadır. Hayat anlamlı bir süreç değil. Neden sorusu aklı yanılgıya sürükler. Doğru soru nasıl sorusudur. Buna cevap bilimsel açıklamalarda veriliyor. Bilim en doğru yol göstericidir. Bir de tabi zaten öleceğimiz gerçeği var. Zaten öleceksek intihar saçma bir seçenek. Ölümsüzlük bulununca intihar edip etmemek sorusu anlamlı hale gelir.